Dnevi v Huarazu, glavnemu izstopnemu mestu za Cordillero Blanco, kar hitro letijo. Gres na sprehod, gres na kavico, ali pa se le sprehajas po stevilnih trznicah. Domacih in "turisticnih". Tu lahko najdes, kar ti srce pozeli. Obleke (moderne in tradicionalne), cevlje, posodo (zelo mi je vsec aluminijasta posoda z rdecimi pokrovkami, kot jih se danes moja nona uporablja), drobnarije in seveda... ... ... hrano. Mmmmm, kako lepo disi po teh ulicicah. Najdes vse. Sadje je eksoticno in tako, kot jih poznamo mi. Zelenjava me tudi spominja na stib'lco (shrambo) moje none. Korenje, koruza, sladek krompir, grah, stevilne strocnice in zelene solate. Clovek bi si kar nakupil in skuhal kako minestro. :-) Da ne govorim o mesnih izdelkih! Kupis lahko zive piscance ali take, direkt za v lonec. In ribice! Vcasih bi si kar na ulici kako peceno privoscila. ;-) Ma, zaenkrat raje ne. Ceprav, po tisti limonadi in zeleju v faveli, na obisku...
Zgleda, da nam nic vec ne pride do zivega. Ben, nic, razen... las cucaracas (ali scurki). Ja, tudi te so ocitno huaraska specialiteta, ki jo ocitno extra zaracunajo... Najbrz se vam se ni zgodilo, da bi v restavraciji dobili presenecenje, kajne? ;-) No, s tem se pac ne moreta hvaliti nasa Marsel in Crt. Ja, prvic nas je doletelo pri "Chifa-tu" (ali Kitajcu po nase). Marsel veselo je rizoto, dokler se ne pojavi on... Pa nas je vseh minilo. :-/ Kar naenkrat smo vsi zaceli zreti v nase kroznike in brskati za nepovabljenimi specialitetami. Pa smo si rekli: "Ben, ocitno tudi Chifoti niso vec tisto kar so bili." Zato smo se naslednji dan odlocili za malce drazjo restavracijo. Pa si Crt ponosno naroci perujsko specialiteto "lomo saltado" (koscki govejega mesa s prazenim krompirjem in zelenjavo). in glej ga zlomka.... Ne samo enega, kar se polovico drugega je nasel med krompirjem. No, vsaj toliko so posteni, da ti teh posebnih ponudb ne zaracuanjo. ;-) Tako da je ocitno vseeno, kje jes.
Meni najljubsi pa so jugo-ti (im. hugoti). Tukaj lahko v Jugueriasih narocis velike kozarce sveze stisnjenih sokov. :-D Mnjaaaaami! Pomarancni, jagodni, bananini, ananasovi in mesanice vseh omenjenih. To ti je vitaminska bomba! Res, ne mine dan oziroma jutra brez te vitaminske bombe! Tako da... dragi otroci, vsak dan si doma iztisnite svez sadni sok. To ti je gurmanski uzitek! :-D
No, spet bo dan v Huarazu minil. Zelo hitro. Takoj sem se navadila mesta. V bistvu, mi je zlezel pod kozo. Kot mnogim tujcem, ki tukaj iscejo razne stvari. Veliko se jih je tukaj ze naselilo in odprlo kaki bar ali gostilnico, mnogo jih ostaja tukaj za dlje casa. Z raznimi nameni. Eni uzivajo, drugi so vodniki. Veliko se jih zbira v "mondenem" baru imenovanem Cafe Andino. :-) Vceraj me je znanec Tad peljal tja. Super, ceprav nic kaj perujsko. Tukaj najdes vse na enem mestu. Bar, gostilnica, knjiznica in citalnica. "Chill out" kafic. Super muzika, noro vzdusje. Tukaj si lahko toliko casa, kolikor zelis. Nihce te ne podi stran. Tukaj spoznavas ostale popotnike, ki jih res ni malo. :-) Verjemite mi, da takih barov pri nas primanjkuje.
Sedaj pa piciva z Marselom nekaj pojest, nato pa mogoce h tujcem na hojo po napeti gurtni... Ali pa spet sprehod po marketih. ;-)
Pa pa!
2 komentarja:
O, ja, kafiče za gringote in jugo de piña, to najbolj pogrešam.
Počasi se odpravljam na tabor, tako da tudi mene čakajo žuželke. Zamiži in uživaj v okusu :) Was mich nicht tötet macht mich stark.
Super, da si naložila slikce, vidim, da je noro dobr.
Pozdravčke od Jese
mmmm, tud jaz bi en sveze stisnjen sokec zdaj (je spomin na te dobrote se ful svez :)).. na zalost doma ni isto, kr sadje nima niti priblizno takega okusa kot tam..
..drgac pa cestitke za uspesno premagane vrhove! ..vidim da ti kr lepo gre, da si bla pridna :)
..pa super je malo slikc videt, ceprav me grozno mika, da bi bla tud jaz tam nekje..
Lepo se spocij, pol pa novim zmagam naproti!! Tud jaz sem ze malo zivcna pred odhodom - pripravljam prezentacijo in me je kr groza... ah, bo ze..
pozdravcek iz vroce in soparne ljubljane,
tamc
Objavite komentar