torek, 23. julij 2013

Different dimensions in space & time ... Pakistan (3)

Deosajska planota...

Pot na Deosajsko planoto nas iz Skarduja vodi mimo akumulacijskega jezera Sadpara. Prvotno bi jo morali doseči preko Astorja, vendar je varnost na prvem mestu. ;-) 

Na poti me zopet presenetijo vasi na vršajih. Grobo gorsko okolje je postalo predmet umetnosti namakanja. Kar ne morem in ne morem verjeti svojim očem in barvam, ki obdajajo kamnite in glinaste hiše.
Sadpara
Cesta oz. bolj makadam nas počasi vodi proti planoti. Flora in favna podobna naši, razen seveda kašmirskih koz in vrsta jakov. ;-) Na toplih skalah se sončnim žarkom predajajo svizci, tu pa tam pa priskaklja kaka podlasica. Edino svizci so čokolado v Avstriji pustili :-(


 Deosajska planota je res obsežna, na horizontu pa se bohotijo gore. Čeprav zgledajo kot na dlani, kmalu ugotoviš, da so razdalje malce drugačne kot pri nas ;-)



Pogled proti Kašmirju
 
Vodja parka kot vodič sicer ni ravno blestel, vendar se nemalokrat splača malo po svoje sprehajat in kako besedo ali dve z rangerjem parka spregovoriti. Pogovor se je začel z njegovim tipičnim vprašanjem, od kod smo. Tako smo ugotovili, da prav simpatično govori angleško. Na vprašanje o medvedih in volkovih tega območja, pa so se mu pojavile iskrice v očeh. To je to. :-) Človek, ki dejansko s srcem živi za park in živali. S sramežljivim navdušenjem razloži, koliko medvedov in volkov je že videl, kako potujejo, obenem pa oprezal za ... medvedom. :-)
No, pa smo ga le doživeli. Sicer od daleč (na srečo). :-) Ma boste rekli, pa kaj! Sej mi jih pa izvažamo. 
To je res. :-) Pa vendar je drugače, ko ti ranger s praktično otroškim navdušenjem predstavi deosajskega medveda. :-)


Ni komentarjev: