ponedeljek, 22. julij 2013

Different dimensions in space & time ... Pakistan (2)

Pot...
Spremstvo policajev na poti proti Skarduju
Seveda je incident pod goro Nanga Parbat prinesel nešteto sprememb. Iz Islamabada v Skardu nismo mogli preko Gilgita in preko prelaza Babusar v Chillas ter Astore, kjer bi potekal prvi trek do Deosajske planote. Tako je ostala vožnja po... 
... Karakorum highway (KKH) http://en.wikipedia.org/wiki/Karakoram_Highway. Ma to je pa tudi doživetje! Pokrajina je nora, gore so visoke, doline globoke, veliko ledenikov kuka izza ovinkov, reka Ind je vodnata in divja. 
Ni čudno, da so si nekatera plemena začela misliti, da živijo na Wild, Wild East ;-)
Pot do Skarduja poteka mimo nekaterih (predvsem za turiste in turistke) manj prijetnih krajev, kot sta Besham in Chilas. Za širšo okolico so značilne plemenske zdrahe, zato je na tem območju poostrena kontrola s strani policije, tujci večinoma potujejo v manjših konvojih ali pa v večjih potovalnih konvojih z avtobusi ipd. Žensk v vaseh praktično nismo videli, zato smo bile tujke deležne strogih pogledov, ko smo prespali v Chilasu. Pa vendar ne bom pozabila, kako je v prenočišču prišel do mene starček z belo brado in belo čipkasto čepico ter se mi prisrčno nasmehnil. Izgledalo je, da se nekako ne strinja s strogimi načeli svojih sokrajanov. :-)

Karakorum highway
Noč v Chilasu je bila precej nemirna, pa ne samo zaradi dejstva, da smo bili obkroženi s sovražno nastrojenimi krajani in več enotami policistov, temveč je bila v sobi tudi luknja premera 1 m z ventilatorjem. Le-ta pa je bil nastavljen na turbo hitrost in sem morala spati pokrita s flisom, kljub 30 °C. :-D Na srečo je jutro hitro prišlo, jaz pa sem prebrala nekaj dodatnih kitic še v kombiju ;-)

In potem je prišla točka, kjer se stikajo tri pomembna gorovja: Hindukuš, Karakorum in Himalaja, preko mostu pa smo lažje zadihali, saj smo bili že skoraj v Skarduju in brez policajev. :-D Na poti proti Karakorumu...
Stčišče Hindukuša, Karakoruma in Himalaje

Seveda pa je pot v Pakistanu vedno nepredvidljiva. Pa ne samo zaradi razgledov, visokih in nevarnih cest ter marelic in češenj ob poti... Zaradi bolj švoh gradnje, se tudi kaka cesta malo poruši, in glej ga zlomka! Ravno na tem mestu se mora še kamionu izliti olje! 
Ni bilo druge! Je bilo treba zavihat rokave in jo čimprej postavit! :-) No, delali smo večinoma mi, za lokalce in ostale voznike pa je bila odlična priložnost, da malo pofirbcajo in pametujejo ;-)
Popravilo ceste


Skardujska kotlina in reka Ind


Ni komentarjev: