ponedeljek, 22. julij 2013

Different dimensions in space & time... Pakistan (1)

No, pa mi je uspelo še eno željo spraviti pod kapo... Končno sem obiskala Pakistan, natančneje njegov severovzhodni del, kjer se razprostira gorovje Karakorum. 

Popotovanje je potekalo pod okriljem Geomorfološkega društva in "mentorstvom" Irene Mrak, ki se že 9 let vrača v to prelepo deželo in skupaj z Mojco Švajger osvaja osemtisočake. :-) Kapo dol!

Začetek pa žal ni bil nič kaj obetaven. V nedeljo zjutraj (23.06.2013), dan pred odhodom, je bila ena izmed novic dneva uboj 10 tujih alpinistov pod prelepo goro Nanga Parbat (http://www.gore-ljudje.net/informacije/93845/ in http://www.gore-ljudje.net/novosti/93998/).Priznam, da me je novica zelo pretresla in v mislih sem neštetokrat premlevala, kaj to pomeni. Bo Irena odpovedala eksurzijo? Se bodo sopotniki uprli? Kak bo odnos do tujcev? 

Gora Nanga Parbat iz doline reke Ind
No, pa sem si vseeno dopovedovala, da bomo sigurno še bolj varovani, "ta lumpi" pa se  bodo najverjetneje skrivali ;-)

In smo šli... ... novim dogodivščinam naproti.

Islamabad, glavno mesto Pakistana, je bilo v 60-ih letih prejšnjega stoletja zgrajeno, da bi nadomestilo glavno mesto Karachi. Mesto ni ravno pakistanski Rim, vendar si v njegovi bližini lahko ogledamo etnografski muzej, Fasajevo mošejo (od daleč) in Narodni spomenik (delo arhitekta Arifa Masooda), ki prikazuje 4 glavne province (Balochistan, Khyber-Pakhtunkhwa, Punjab, in Sindh) in 3 pokrajine (Gilgit-Baltistan, Azad Kashmir in Federally Administered Tribal Areas) in njihove značilnosti v znak povezanosti Pakistana. Poleg pa še znano razgledišče na mesto in bližnji Rawalpindi, kjer se splača obiskati bazar :-) Najbolj pa te začudi, ko se po glavni cesti vozijo tako kamioni, avti, atobusi, motorji, kolesarji in ... ... ... konjske vprege. :-)

Pogled na glavno avenijo

Detajl Fasajeve mošeje

Narodni spomenik
Hrana v Pakistanu je precej podobna indijski, veliko je curryja in chillyja, piščanca, riža in ostale zelenjave. Če pa koga le zanese v Islamabad, toplo priporočam restavracijo Kabul z neverjetno dobrim žarom. :-)

Ni komentarjev: